Hoja Santa, zwana też meksykańskim liściem pieprzu lub pieprzem Veracruz, to roślina od wieków spożywana w Ameryce Środkowej i Południowej. Ma złożony smak i aromat z nutami lukrecji, eukaliptusa, anyżu, sasafrasu, mięty, estragonu i czarnego pieprzu.
Jest to uniwersalne zioło, które można stosować w postaci świeżej lub suszonej. Dobrze komponuje się z daniami pikantnymi i słodkimi.
Liście
Hoya to pnące rośliny epifityczne, które doskonale się ukorzeniają, co czyni je idealnymi do rozmnażania. Kluczem jest wybranie odpowiedniej sadzonki, która posiada składniki potrzebne do udanej reinkarnacji. Najbardziej imponującą rzeczą w przypadku rodzaju hoja jest to, że są one dość wyrozumiałe dla złych warunków uprawy, o ile nie podlewasz ich zbytnio.
Najprostszym sposobem na uzyskanie nowej hoji jest pobranie kilku sadzonek łodygowych z istniejącej rośliny. Możesz wypróbować różne rodzaje, aby sprawdzić, które z nich mają największe szanse na sukces. Możesz też rozmnażać hoję z liści, co jest elegancko nazwanym procesem, który polega na namoczeniu liści w wodzie i przesadzeniu ich do doniczki z mieszanką do uprawy hoyi. Jest to jednak trudne, ponieważ liście nie radzą sobie ze zbyt dużą ilością wilgoci, a otrzymana roślina może łatwo ulec uszkodzeniu, jeśli nie będzie miała odpowiednich składników odżywczych.
Pędy
Rośliny hoya są wspaniałym dodatkiem do każdego ogrodu, ponieważ są łatwe w uprawie i zapewniają słodko pachnące kwiaty przez lata. Są też doskonałymi roślinami domowymi, ponieważ dobrze się rozwijają w pomieszczeniach i nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych.
Mnożenie hoji za pomocą sadzonek łodygowych jest łatwe i wymaga tylko kilku narzędzi. Jest to najczęściej stosowana metoda rozmnażania hoyi, a także bezpieczna i skuteczna.
Najlepszym sposobem na rozpoczęcie jest pobranie sadzonki ze zdrowej rośliny wiosną lub latem, czyli w najbardziej aktywnym okresie wzrostu hoyi. Dzięki temu będą miały większe szanse na ukorzenienie się i rozwój w nowej doniczce.
Po pobraniu łodygi umieść ją w pojemniku z wodą, upewniając się, że dolna połowa łodygi jest zanurzona. Stale wymieniaj wodę, aby uniknąć gnicia lub stagnacji, co może prowadzić do rozwoju bakterii, które mogą zabić sadzonkę.
Korzenie
Hoja santa to nazwa rośliny, która w Meksyku nazywana jest „świętym liściem”, ze względu na czarującą legendę, która mówi, że Dziewica Maryja powiesiła na niej pieluszki dzieciątka Jezus. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej i może być uprawiana w klimacie umiarkowanym na całym świecie.
Należąca do rodziny papryk hoja santa ma delikatne liście, które są powszechnie siekane lub używane w meksykańskich gulaszach i sosach. Ma też charakterystyczny smak, podobny do piwa korzennego sassafras, z nutami estragonu, anyżu, bazylii, czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej.
Hoja santa jest jednym z najczęściej używanych ziół w kuchni meksykańskiej, przede wszystkim w Oaxaca, gdzie wchodzi w skład mole amarillo i mole verde. Często kroi się ją w plastry i dodaje do pozole lub potraw z jaj. Jest też częstym składnikiem sosu Veracruz, który robi się z pomidorów, czosnku, białego wina, zielonych chili, kaparów, oliwek i pietruszki.
Sadzonki
Hoja santa łatwo rozmnaża się z sadzonek. Wystarczy odciąć łodygę rośliny, zanurzyć ją w hormonie ukorzeniania w proszku lub żelu, a następnie umieścić sadzonkę w wodzie.
Następnie dobrze ją podlej i trzymaj z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Za około sześć tygodni powinny wyrosnąć nowe korzenie.
W Meksyku zioło to jest popularnym składnikiem gulaszu, sosów mole i napojów czekoladowych. Używa się go także do owijania tamales i smażonych ryb lub jajek.
Ziele to jest także znane jako meksykański liść pieprzu, acuyo, tlanepa i anisillo. Jego charakterystyczny pieprzny anyżowy smak dodaje pysznego wymiaru gulaszom, zupom i serom.
Roślinę tę najłatwiej uprawiać wiosną lub latem, kiedy rośliny aktywnie rosną. Lubią ciepłe temperatury i najlepiej radzą sobie w miejscu o temperaturze powyżej 60 stopni przez cały rok.