Palma kokosowa to chude, wysokie, jednopienne drzewo, które produkuje słodkie owoce, które wszyscy kochamy. Drzewa kokosowe najlepiej rosną w klimacie tropikalnym, ale mogą też rosnąć w chłodniejszych regionach.
Ważne jest, aby wybrać jasne miejsce, w którym drzewo będzie miało dużo światła słonecznego. Dopóki nie osiągnie pełnych rozmiarów, unikaj umieszczania go w pobliżu budynków i wyższych drzew, aby zapobiec uszkodzeniom słonecznym.
Temperatura
Palmy kokosowe są roślinami tropikalnymi, które wymagają ciepłych temperatur, aby się rozwijać. Nie tolerują mrozu, który może uszkodzić lub zabić roślinę.
Najlepiej rosną w miejscach o wysokiej średniej temperaturze dziennej, około 85 stopni. Potrzebują też wysokiej wilgotności, aby przetrwać.
Roślina może tolerować niższe temperatury, ale spowalniają one wzrost i osłabiają drzewo. Niskie temperatury uszkodzą liście i mogą spowodować zwilżenie, zgniliznę kołnierza i inne problemy.
W zimnym klimacie wprowadź młodą roślinę do środka, gdy temperatura spadnie poniżej 50 stopni Fahrenheita. Jeśli nie możesz jej trzymać w środku, zimą uzupełniaj oświetlenie roślin światłem sztucznym.
Jak większość drzew, palmy kokosowe potrzebują nawozu, aby rosnąć i wydawać owoce. Przynajmniej raz na kwartał zasilaj palmę wysokiej jakości nawozem, stosując proporcje odpowiednie do wielkości drzewa.
Wilgotność
Palmy kokosowe najlepiej rosną w wilgotnej glebie o wysokiej wilgotności. Można to osiągnąć, umieszczając doniczkę na tacy z kamyczkami i wodą lub włączając nawilżacz powietrza w pomieszczeniu, w którym znajduje się roślina.
Wysoka wilgotność zapobiega także powstawaniu niedoborów składników odżywczych, które mogą powodować żółknięcie liści, opadanie kwiatów i owoców oraz słaby wzrost. Wiosną i latem nawoź palmę kokosową nawozem z oznaczeniem „Roślina domowa” lub „Palma” co cztery wody, a w chłodniejszych miesiącach co sześć.
Temperatura panująca w czasie kwitnienia kwiatów i zawiązywania owoców (orzechów) ma ogromny wpływ na liczbę orzechów w kwiatostanie. W ciągu pierwszych trzech miesięcy otwierania kwiatostanu dni z absolutną Tmax > 33 stopni C w ciągu dnia poważnie zmniejszają liczbę orzechów [11].
Woda
Palma kokosowa jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew w świecie tropikalnym. Jej bogate w składniki odżywcze owoce są używane w kuchni, a woda zawarta w dojrzałych orzechach kokosowych ma właściwości nawilżające.
Mimo obecności kokosów wzdłuż piaszczystych wybrzeży na całym świecie, rośliny te nie są uzależnione od soli i mogą być uprawiane w głębi lądu, o ile gleba jest dobrze zdrenowana i ma pH od 5,0 do 8,0.
Musisz jednak uważać, żeby nie podlewać palmy zbyt obficie. Może to spowodować gnicie korzeni i więdnięcie drzewa.
Nawozić palmę kokosową regularnie, używając nawozu o NPK 8-2-12. Stosuj go w dawce 1,5 funta na 100 stóp kwadratowych powierzchni dachu co trzy miesiące.
Nawożenie
Palmy kokosowe potrzebują wielu składników odżywczych do zdrowego rozwoju. Potrzebują nawozu zawierającego azot, fosfor, potas, magnez i mangan.
Kokosy należy nawozić nawozem granulowanym przeznaczonym dla palm kokosowych. Powinien on zawierać azot wolno i szybko uwalniający się w stosunku 2-1-1.
Nawóz granulowany powinien być stosowany u podstawy każdej palmy kokosowej, z odpowiednią ilością kompostu i zielonych liści. Można to zrobić na dwa sposoby: –
Użyj glebowego, nieselektywnego nawozu lub mieszanki nawozów organicznych i chemicznych. Nawożenie przeprowadzaj co trzy-cztery miesiące w przypadku młodych roślin lub raz w roku w przypadku palm ustabilizowanych.
W okresach suszy dodawaj łuski lub pyły kokosowe, aby pomóc w zatrzymaniu wilgoci w glebie. Te plewy i pyły działają jak gąbki. Ponadto dodają do gleby potas. Powinny być dodawane na głębokości od 0,6 do 1,8 metra od pnia w dołach lub rowach.