Jak wygląda kurkuma?

Korzeń kurkumy wygląda podobnie do swojego kuzyna imbiru, ale ma dużo jaśniejszy kolor. Możesz go kupić świeżego na targu azjatyckim lub w specjalistycznym sklepie spożywczym.

Można go używać jako naturalnego barwnika lub dodawać do wody, ryżu i zup, aby uzyskać żywy kolor. Pomaga też zapobiegać chorobom stawów i serca.

Liście

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), a jej kłącza są od dawna używane zarówno jako przyprawa, jak i zioło. Kłącza są podziemnymi łodygami, które mogą wytwarzać pędy i korzenie, z których powstają nowe rośliny.

List kurkumy ma kształt podłużny do lancetowatego i gładką strukturę. Wyrasta ze wzniesionej, grubej, zielonej łodygi, która jest połączona ze złotym korzeniem.

Świeże liście kurkumy mają neutralny aromat, a po przekrojeniu, rozgnieceniu lub żuciu uwalniają cierpki smak z nutą trawy i mięty. Są popularne w curry i innych daniach indyjskich.

To łatwa roślina do uprawy w ogrodzie. Dobrze rozwija się w bogatej, wilgotnej glebie z dużą ilością wody. Preferuje stanowiska osłonięte i zacienione, jest odporna na suszę i mróz.

Kłącza

Kłącze jest miejscem, w którym przechowywana jest większość smaku, koloru i składników odżywczych kurkumy. Są używane w całości, starte lub pokrojone w wielu zastosowaniach kulinarnych.

Kłącza kurkumy to mięsiste struktury przypominające korzenie. Rosną pod ziemią, pod liśćmi.

Kłącza są najważniejszą częścią kurkumy – zarówno pod względem handlowym, jak i leczniczym. To w nich znajduje się większość bogatych w składniki odżywcze związków, w tym główny składnik aktywny – kurkumina.

Kłącze można zbierać wczesną jesienią i suszyć w celu wykorzystania w kuchni. Z kłącza uzyskuje się również jasnożółty barwnik. Kłącze zawiera kilka seskwiterpenów, w tym germakron, termeron, ar-(+)- i a-termon, b-bisabolen, a-kurkumen, zingiberen, b-sesquiphellanderen, dehydrokurkion, procurcumadiol i bisakuron.

Kwiaty

Kurkuma, należąca do rodziny imbirowatych, jest rośliną tropikalną, którą można uprawiać w ogrodzie lub jako roślinę ozdobną. Kłącza są od wieków używane jako przyprawa do potraw.

Jest także tradycyjną rośliną leczniczą w Azji. Jest ważnym składnikiem ajurwedy i innych tradycyjnych indyjskich systemów medycznych.

Kurkuma jest bogata w kurkuminę, związek o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Uważa się, że zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób złośliwych, takich jak rak piersi i jelita.

Jest popularnym suplementem diety w wielu krajach azjatyckich i występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak curry w proszku. Stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń, w tym zapalenia stawów, problemów trawiennych, infekcji dróg oddechowych, alergii i chorób wątroby.

Ziarna

Świeża kurkuma, bulwiasty korzeń, jest ulubionym składnikiem produktów kulinarnych. Jej jaskrawy pomarańczowo-żółty kolor nadaje smak wielu potrawom, od curry po smoothie i marynaty.

Ma ziemisty, pieprzny smak i bardzo żywy kolor pochodzący od związku fenolowego kurkuminy. Jej ekstrakty i proszek są uwielbiane ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Tak jak imbir, kurkuma jest wieloletnią rośliną pochodzącą z tropikalnej Azji i Indii. Dobrze rozwija się w ciepłym klimacie i jest przystosowana do warunków panujących w ogrodach przydomowych.

Jeśli uprawiasz ją w domu, zacznij ją sadzić jak najwcześniej i wybierz organiczne kłącza. Wykiełkują one łatwiej niż konwencjonalne kłącza.

Gdy kłącza mają kilka małych zielonych pędów, przesadź je do większej doniczki i kontynuuj podlewanie oraz zapewnij matę grzewczą, aż zadomowią się w nowym miejscu.

Gdy już się zadomowią, przenieś je na zewnątrz i zapewnij roślinom odpowiednią ilość słońca i wilgoci. Dobrze przepuszczający wodę pojemnik jest niezbędny dla kurkumy – szczególnie nadają się do tego beczki po winie, szerokie pojemniki Smart Pots z tkaniny oraz pojemniki z otworami drenażowymi.

Poprzedni artykuł

Drzewko laurowe gdzie kupić?

Następny artykuł

Jak uratować gnijący aloes?

Oceń artykuł: Jak wygląda kurkuma?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5