Niezależnie od tego, czy się przeprowadzasz, czy chcesz, żeby twoja lodówka działała jak najlepiej, rozmrażanie lodówki jest jedną z najłatwiejszych i najważniejszych czynności konserwacyjnych.
Zamarzanie może mieć kilka przyczyn, w tym wadliwe uszczelki drzwi i zatkane otwory wentylacyjne. Aby zamrażarka działała jak najlepiej, warto dowiedzieć się, jak szybko ją rozmrozić.
Postaw naczynie z gorącą wodą
Jeśli musisz szybko rozmrozić lodówkę, naczynie z gorącą wodą może być pomocnym narzędziem. Upewnij się, że drzwi zamrażarki są otwarte, a następnie napełnij naczynie wodą.
To dobry sposób na przyspieszenie procesu rozmrażania, ponieważ roztopi większość lodu. Roztopiony lód spadnie na podłogę zamrażarki, dzięki czemu łatwo go zetrzeć starymi ręcznikami.
Innym sposobem na szybkie rozmrożenie zamrażarki jest użycie odkurzacza na mokro i sucho. Ustaw go na tryb mokry i na przemian wydmuchuj lód i odsysaj wodę, która się topi.
To może zająć kilka godzin, więc upewnij się, że masz wystarczająco dużo czasu, by skutecznie odmrozić zamrażarkę. Jeśli masz mało czasu, bezpieczniejszą alternatywą może być suszarka do włosów lub ręczna myjka parowa. Ale uważaj, mogą być niebezpieczne, jeśli nie będziesz ostrożny.
Postaw miseczkę z alkoholem trzeźwiącym
Alkohol trzeźwiący jest składnikiem produktów pierwszej pomocy i środków do dezynfekcji ran. Jest również sprzedawany w płynach przeciw zamarzaniu, środkach do higieny rąk, rozcieńczalnikach do farb i produktach do pielęgnacji ciała.
Ten rodzaj alkoholu bardzo różni się od etanolu, środka odurzającego znajdującego się w większości napojów alkoholowych. Etanol, który powstaje w procesie fermentacji cukrów i destylacji, ma znacznie silniejsze działanie na organizm niż alkohol spożywczy.
Jest inaczej metabolizowany, co oznacza, że organizm może zostać przytłoczony toksynami i nabawić się zatrucia alkoholowego. Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich wypije butelkę alkoholu oczyszczającego, najlepiej natychmiast zgłoś się do lekarza.
Może się to zdarzyć każdemu. Jest to jednak szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób zmagających się z alkoholizmem. Osoby te mogą sięgać po alkohol, aby zaspokoić swój głód. Mogą nie zdawać sobie sprawy, że jest on bardziej toksyczny niż etanol. Może prowadzić do utraty przytomności, a nawet śmierci.
Skrobanie lodu
Lód w zamrażarce może się tworzyć z różnych powodów. Może to być tymczasowy problem spowodowany zmianami klimatycznymi, a może to być spowodowane tym, że otwierasz i zamykasz drzwi lodówki częściej niż zwykle.
Jednym ze sposobów na szybkie rozmrożenie lodówki jest jej skrobanie. Jest to najpopularniejsza metoda i jeśli jest wykonywana bezpiecznie, usunie lód bez uszkodzenia zamrażarki lub jej elementów.
Możesz użyć tradycyjnej skrobaczki do lodu, plastikowej szpatułki lub drewnianej łyżki, aby pozbyć się lodu. Jednak ważne jest, by być ostrożnym z tymi skrobaczkami, ponieważ metal może uszkodzić ściany zamrażarki.
Innym sposobem na przyspieszenie procesu rozmrażania jest nasączenie szmatki gorącą wodą z alkoholem. Alkohol roztopi lód i sprawi, że łatwiej będzie go oderwać. Zapobiegnie to również ponownemu zamarznięciu lodu w późniejszym czasie.
Zostaw otwarte drzwi
Drzwi lodówki są ważne, ponieważ zapobiegają wydostawaniu się zimnego powietrza z zamrażarki i szkodzeniu żywności. Jednak mogą również powodować osadzanie się szronu, jeśli pozostaną otwarte zbyt długo.
Zamykanie drzwi zamrażarki zapobiega przedostawaniu się ciepłego powietrza i wilgoci. Pomoże to także zachować świeżość żywności.
Możesz także szybciej rozmrozić lodówkę, umieszczając w jej pobliżu wentylator. Będzie on wprowadzał do zamrażarki powietrze o temperaturze pokojowej, co przyspieszy proces topnienia.
Ważne jest także, by przed rozpoczęciem procesu rozmrażania wyjąć z zamrażarki całą żywność. To zapewni, że nie będziesz miał żadnych uszkodzonych przedmiotów.