Jak układać produkty w lodówce?

Układanie produktów w lodówce pomoże ci wykorzystać przestrzeń i sprawi, że wszystko będzie dostępne. Profesjonalni organizatorzy lubią też używać plecionych koszy, które mieszczą się na półkach na drzwiach i mieszczą przyprawy lub resztki.

Pokarmy, które nie wymagają gotowania, powinny być przechowywane blisko górnej części lodówki, aby zapobiec ich psuciu się i zaoszczędzić energię. Dotyczy to resztek, napojów i żywności gotowej do spożycia, takiej jak hummus i wędliny.

Owoce

Owoce są doskonałym przykładem żywności, która powinna być traktowana z największą ostrożnością. Dotyczy to zwłaszcza najświeższych produktów, które właśnie kupiłeś w sklepie spożywczym lub na targu. Kluczem do przedłużenia trwałości każdego świeżego produktu są odpowiednie techniki przechowywania i obchodzenia się z nim.

Najlepszym sposobem przechowywania świeżych owoców i warzyw jest chłodne, suche miejsce, które utrzyma ich optymalną temperaturę przez jak najdłuższy czas. W rzeczywistości wiele owoców i warzyw nadaje się bardziej do spiżarni lub lodówki niż na przeciętny blat kuchenny, a najbardziej efektywnym sposobem ich przechowywania jest usunięcie ich z bezpośredniego światła słonecznego. Na przykład cytrusy powinny być przechowywane w szklance wody, aby zapobiec ich wysychaniu.

Warzywa

Lodówka jest jednym z najważniejszych miejsc do przechowywania świeżej żywności. Pomaga zachować jakość produktów, zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i chroni żywność przed zepsuciem.

Niektóre produkty powinny być przechowywane oddzielnie, aby maksymalnie wydłużyć ich trwałość. Owoce i warzywa można też układać na różne sposoby.

Unikaj przechowywania owoców i warzyw razem, ponieważ wiele owoców wydziela gaz etylenowy, który może przyspieszyć dojrzewanie warzyw. Na przykład warzywa liściaste są wrażliwe na etylen i mogą żółknąć i brązowieć, gdy są wystawione na jego działanie w zbyt dużej ilości.

Mięso

Układanie produktów w lodówce to ważny aspekt bezpieczeństwa żywności. Pomaga minimalizować zanieczyszczenia krzyżowe i zmniejsza ilość odpadów spożywczych.

Najbezpieczniej jest układać mięso w lodówce na środkowej półce, poniżej górnych półek na żywność gotową do spożycia. Dzięki temu sok kapiący z surowego mięsa nie będzie spływał i zanieczyszczał innych produktów w zamrażarce.

Możesz również użyć przezroczystego plastikowego pojemnika do układania mięsa i unikania przypadkowych kropli z innych produktów w lodówce. Pomoże Ci to utrzymać porządek w lodówce, a żywność będzie dłużej świeża.

Kondycje

Układanie produktów w lodówce to świetny sposób na zachowanie świeżości żywności i ułatwienie znalezienia tego, czego potrzebujesz, kiedy jesteś głodny. To także dobry sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i miejsca.

Lodówki mają różne strefy temperatur, więc musisz wiedzieć, gdzie umieścić poszczególne rodzaje żywności. Na przykład górna półka i drzwi to najcieplejsze miejsca w lodówce.

Drzwi nie są jednak najlepszym miejscem do przechowywania takich produktów jak mleko i jajka, ponieważ źle znoszą one ciepłe temperatury. Zamiast tego przechowuj je w najzimniejszej części lodówki lub przynajmniej na chłodniejszej półce.

Napoje

Gdy masz dużo napojów, może być trudno ułożyć je w lodówce. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, dzięki której napoje zostaną odpowiednio ułożone.

Zacznij od umieszczenia jednego napoju na drugim, tworząc kształt piramidy. Pomoże to zmaksymalizować przestrzeń i wypełnić luki między butelkami lub puszkami.

Następnym krokiem jest dodanie lodu. Dzięki temu napoje będą chłodne i dłużej zachowują swoje właściwości. Aby to zrobić, weź lód w kostkach lub pokruszony i wsyp go w szczeliny między napojami. Posyp też lód solą. Dzięki temu Twoje napoje będą super zimne, zwłaszcza gdy zabierasz je na kemping. Doda to również dodatkową warstwę izolacji i uchroni Cię przed zbyt częstym uzupełnianiem kostek lodu.

Poprzedni artykuł

Jak uszyć firankę do kuchni?

Następny artykuł

Folia aluminiowa jak używać?

Oceń artykuł: Jak układać produkty w lodówce?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5