Pory to krewniak cebuli, który może być wspaniałym dodatkiem do zup i pikantnych placków. Można je również wykorzystać w daniach saute.
Mimo że pory można przechowywać w zamrażarce, należy pamiętać, że po kilku miesiącach stracą swoją świeżość. Blanszowanie przed zamrożeniem pomoże im dłużej zachować smak i składniki odżywcze.
Blanszowanie
Blanszowanie to proces, który poprawia jakość warzyw, nie niszcząc ich struktury. Pory można blanszować przed zamrożeniem, aby zachować ich smak, kolor i świeżość.
Blanszowanie porów jest szybkim i łatwym sposobem na zachowanie ich najlepszych właściwości. Metoda ta pomaga również zachować ich naturalne składniki odżywcze i zapobiega rozwojowi bakterii.
Po umyciu i przycięciu porów, doprowadź do wrzenia garnek z wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż do niej na 30 sekund przycięte pory.
Następnie przełóż je szybko do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Po kilku minutach odcedź je i odstaw do wyschnięcia.
Następnie zamroź odsączone pory w torebkach do zamrażania lub szczelnych pojemnikach. Dzięki temu zachowają swój kształt, konsystencję i jakość nawet przez 10 miesięcy.
Suszenie
Jeśli brakuje Ci czasu lub właśnie przyszedłeś z targu z dużą ilością porów, zamrożenie jest jednym ze sposobów przechowywania ich do późniejszego wykorzystania. Możesz to zrobić w kilku prostych krokach, które nie wymagają blanszowania ani krojenia porów.
Pierwszym krokiem jest usunięcie jak największej ilości wilgoci z porów przed ich zamrożeniem. Dzięki temu będą one trwalsze i zamrożone bardziej efektywnie.
Umyj pory dokładnie pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie usuń warstwy i korzenie. Jest to niezbędne, aby zapewnić, że będą bezpieczne do spożycia, gdy będziesz gotowy do gotowania z ich użyciem.
Aby je przygotować, rozłóż je na ręczniku papierowym lub stojaku na ciastka, aby wyschły i uzyskały jak najwięcej powietrza wokół siebie. Po wysuszeniu umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i włóż do zamrażarki.
Krojenie
Leki to warzywa liściaste z tej samej rodziny co cebula, czosnek i szalotka. W Stanach Zjednoczonych często się je pomija, ale mają łagodny, podobny do cebuli smak i są łatwe w przygotowaniu.
Są też dobre dla Ciebie – pory są doskonałym źródłem witaminy C, błonnika i potasu. Jednak nie zawsze łatwo je znaleźć i mogą być drogie, jeśli nie masz ogrodu.
Najlepszym sposobem na pokrojenie porów jest usunięcie ciemnozielonych wierzchołków i żylastych korzeni. Jeśli nie używasz tych części, zachowaj je na domowy wywar warzywny.
Pokrój pory w cienkie paski, a następnie opłucz je w zimnej wodzie. Mieszaj plastry i rozdzielaj warstwy palcami, żeby uwolnić piasek lub brud, który może się do nich przyczepić. Dokładnie opłucz i osusz przed gotowaniem lub dodaniem do przepisu.
Mrożenie
Mrożenie porów to doskonały sposób na zachowanie ich do późniejszego wykorzystania. Ta technika zapobiegnie więdnięciu warzyw i sprawi, że zachowają one swój smak, kolor i konsystencję.
Aby zamrozić pory, będziesz potrzebował zamykanej plastikowej torby lub pojemnika nadającego się do zamrażania. Wypełnij torbę pokrojonymi warzywami i oznacz ją datą zamrożenia.
Po zamrożeniu pory mogą być przechowywane w zamrażarce nawet przez rok. Pory nadal zachowają swój smak i konsystencję, choć mogą nie być tak chrupiące jak na świeżo.
Aby przygotować pory do zamrożenia, odetnij ciemnozielone części i końcówki korzeni. Białe i jasnozielone części opłucz, aby usunąć zanieczyszczenia.